fuvarozás
Bejelentkezés az oldalra
Legújabb szabad áruk
#1206 - szabad áru Honnan: Debrecen(HU)
Hová: Bors(RO)
2017-08-30 - 2023-08-30
Bővebben »
Legújabb szabad autók

4 százalékot meghaladóan csökkent az export és az


Gazdaság-külkereskedelem-statisztika-KSH
KSH: 4 százalékot meghaladóan csökkent az export és az import volumene novemberben

    Budapest, 2013. február 1., péntek (MTI) - 2012 novemberben a kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest, az első tizenegy hónapban a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,4 százalékkal haladta meg a 2011 azonos időszaki szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    A tavaly január-novemberi export értéke 74,6 milliárd euró (21 635 milliárd forint), az importé 67,9 milliárd euró (19 688 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,7 milliárd eurót (1947 milliárd forintot) tett ki, 59 milliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás miatt euróban mérve 23 millióval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.
    A termékforgalom forintban mért árszínvonala január-novemberben az exportban 3,8, az importban 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 1,3 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 14, az euróhoz mérten 4,6 százalékkal gyengült - jelezte a KSH.
    A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 2,8 százalékkal csökkent, a behozatal nem változott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
    A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportvolumenét továbbra is 20 százalékot meghaladó visszaesés jellemezte, importja bázisszint körül alakult. Ezzel szemben dinamikusan bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportja, amelyben meghatározó szerepet játszott a motorok, áramfejlesztők és gázturbinák forgalmának élénkülése. Azonos mértékben, csaknem tizedével nőtt a közúti jármű mindkét irányú forgalma, valamint az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés kivitele.
    A feldolgozott termékek export- és importvolumene 7,4, illetve 4,4 százalékkal bővült 2011 január-novemberhez képest. Kétszámjegyű volt a növekedés a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, a vas és acél exportvolumenében, továbbá a szerves vegyi termék és a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú kereskedelmében.


    Az energiahordozók importvolumene - a forintárak 16 százalékos növekedése mellett - az év első tizenegy hónapjában 4,9 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. Az import több mint felét adó kőolaj és kőolajtermék, valamint a csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz kereskedelmét - a belföldi kereslet alakulásával összhangban - csökkenés jellemezte.
    Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,0 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent 2011 január-novemberhez képest. Az árufőcsoport kivitelében meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumene a teljes időszakot vizsgálva csaknem hetedével nőtt, bár az utóbbi két hónap kiszállításai számottevő csökkenést mutattak, főként a kukoricaexport markáns visszaesése miatt - közölte a KSH.
    Egyszámjegyű volt a bővülés a tej, tejtermék, tojás, a zöldségféle és gyümölcs kivitelében, elsősorban a régi tagállamokkal bonyolított kereskedelemnek köszönhetően, ugyanakkor behozataluk nem érte el a tavalyi szintet.
    A tavalyi év első tizenegy hónapjában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 1,5, az onnan érkező behozatalé 2,7 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 118 milliárd forinttal romlott.
    Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,4 százalékkal bővült, az importé 4,7 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 641 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.
 

gká gry

MTI 2013. február 1., péntek 10:45
Aktuális árfolyamok
Hirdetés